Vragenlijst

Toelichting bij de vragenlijst postpartum

Klachten van bekkenpijn tijdens de zwangerschap zijn na je bevalling vaak niet opeens voorbij. In het algemeen moet je dat wat je in je zwangerschap ging minderen, nu geleidelijk weer gaan oppakken. Je bekkenbanden krijgen hun normale trekkracht terug. Je spieren rondom je bekken en in je lage rug moeten weer opnieuw met elkaar leren samenwerken nu je houding en je lichaamszwaartepunt zijn veranderd. Bovendien is er nu een nieuwe belasting bijgekomen, namelijk het optillen en dragen van je baby. Dit betekent dat alle adviezen die in de zwangerschap bij bekkenpijn van kracht waren, ook na de bevalling nog gelden.

Lage rug- en bekkenpijn die na de bevalling is ontstaan kan een relatie hebben met de persduur (uitdrijvingsduur), (forse) expressie op de buik gedurende het persen, een vacuüm bevalling of een hoge tangverlossing.

Zwanger zijn en vaginaal bevallen kan leiden tot extra belasting of beschadiging van je bekkenbodemspieren. Urineverlies, verzakkingsklachten, ontlastingsverlies of pijn bij vrijen kunnen hiervan de gevolgen zijn. Ze kunnen tijdens of na een zwangerschap ontstaan, maar zich ook pas openbaren in de menopauze. Ook lage rug- en bekkenpijn kan een relatie hebben met bekkenbodem klachten. Goede bekkenbodemtraining is belangrijk om klachten te voorkomen of te verminderen, en is niet moeilijk om te doen.

Wanneer 6 weken na de bevalling de klachten nog steeds bestaan kan verwijzing naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut zinvol zijn.

knop_vragenlijst