Uit balans

Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, problemen of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Wij kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatische oefentherapeut kan u helpen lichaam en geest weer in balans te brengen.

Stress moet aan en uit kunnen

Stress we hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als we ons er goed bij voelen. Stress is zelf gezond, we hebben het nodig om te presteren, onszelf te motiveren het beste uit ons zelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer we het niet afwisselen met ontspanning en herstel. Dus stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/ of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer wij uit balans raken, hoe meer signalen van stress wij afgeven.

Psychosomatische klachten

Enerzijds kunnen we stress psychisch ervaren, bijvoorbeeld als onze concentratie vermindert, wij prikkelbaar worden, gaan piekeren, of problemen hebben met slapen. Anderzijds kunnen we stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop we met problemen omgaan en tegen een klacht aankijken kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve klacht – of probleem hantering. De psychosomatische oefentherapeut brengt u weer in balans.
stress-verminderen